Medovník
10. 2. 2010
Těsto
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky
3 vejce
1 Hera
4 lžíce tmavého medu
50 g krupicového cukru
posypka
rozdrcené okraje plátů+vlašské a lískové ořechy
krém:
300 g másla
1 plechovka kondenzovaného mléka Salka
1 vanilkový cukr
Do kastrolu nalijeme vodu a postavíme na něj misku tak,aby se nedotýkala hladiny. Přivedeme k varu. Do misky dáme Heru a necháme pomalu rozpustit. Potom do ní postupně přidáme med, cukr. Těsto necháme trochu zchladnout a přidáme do něj vejce rozmícháme a dále přidáváme mouku smíchanou s jedlou sodu. Mícháme vařečkou asi 10 minut,dokud nemá těsto zlatavou barvu. Můžeme si pomoci i elektrickým hnětačem.
Těsto si rozdělíme na 6 dílů. Rozehřejeme si troubu, elektrickou na 170C° a horkovzdušnou na 150°. Na plech dáme pečící papír a obkreslíme na něj dortovou formu nebo talíř. Stěrkou na něj naneseme těsto v tenké vrstvě, aby přesahovalo kruh asi o 1 cm. Pečeme dozlatova asi 7 minut. Totéž uděláme i s ostatními díly.
Po upečení přiložíme formu nebo talíř a přesahující kousek oddělíme. Odřezky z plátů nevyhazujeme - budou potřeba na výrobu posypky. Odřezky dáme do misky a prsty je rozmělníme na drobečky. Mléko, změklé máslo a vanilkový cukr šleháme dohladka asi 10 minut. Počkáme až vychladnou všechny pláty a pak se pustíme do sestavování dortu.
Pomocí stěrky naneseme na první plát a přiklopíme druhým plátem. Takto postup opakujeme dokud nám nedojdou pláty. Poté celý povrch i po obvodu namažeme krémem a posypeme připravenou posypkou. Necháme nejlépe 2 dny odležet na chladnějším místě. Medovník tak bude vláčnější.
Náhledy fotografií ze složky žrádelníček
Medovníky
(Berrries, 2. 11. 2011 16:02)